Znajdź pracę SZYBCIEJ!

Zarejestruj się
w logo
i otrzymaj
darmowy e-book!

DARMOWY E-BOOK!

book

Zostań młodym profesjonalistą!

Zdobądź pracę swoich marzeń!

ZAREJESTRUJ SIĘ

sonda

Sposób na sesję: dieta bogata w mikro i makro elementy

http://youngpro.pl/uploads/artykuly/artykul_322ce263466936061.jpg
Sposób na sesję: dieta bogata w mikro i makro elementy

Nauka, nauka i jeszcze raz wkuwanie. Mózg pracuje na najwyższych obrotach. Jeszcze strona, jeszcze 10 stron notatek, jeszcze książka. Wszystko się zmieści? To zależy czy dostarczymy sobie odpowiedniego paliwa tj. posiłków bogatych w mikro i makro elementy. Należy o nie zadbać szczególnie podczas sesji. Które z nich to absolutny must have? Zapytaliśmy eksperta.

Jakie mikro i makro elementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu? Które z nich wspomogą naszą koncentrację? Co należy jeść, by zwiększyć pojemność naszego mózgu?

Quote

Na pytania odpowiada Magdalena Brodowska, Kierownik ds. Komunikacji Prozdrowotnej w firmie Danone:

"Przede wszystkim warto pamiętać, że stosowanie suplementów diety nie jest idealnym rozwiązaniem. Łatwo dostępne preparaty, które zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na liczne składniki na poziomie 100%, mogą prowadzić, wskutek przedawkowania, do efektu odwrotnego do zamierzonego.

„Kolorowa”, zbilansowana dieta jest najlepszym sposobem na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Szczególnie istotne w czasie sesji składniki mineralne to:

Magnez – pełni w organizmie liczne funkcje: między innymi bierze udział w funkcjonowaniu komórek nerwowych i mięśniowych, usuwa zmęczenie i poprawia samopoczucie, wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego rytmu serca. Najlepszym źródłem magnezu są: orzechy, rośliny strączkowe, banany, kakao, kiełki zbóż, otręby, produkty zbożowe z pełnego przemiału.

Potas – reguluje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, bierze udział w przewodnictwie nerwowym oraz reguluje prawidłową kurczliwość mięśni. Cennym źródłem potasu są: pomidory, seler, marchew, banany, kasza gryczana, pieczywo razowe.

Lecytyna – odgrywa rolę w syntezie acetylocholiny - przekaźnika impulsów nerwowych, które wpływają na koncentrację oraz procesy uczenia. Warto jej szukać w produktach takich jak: orzeszki ziemne, soja, kiełki pszenicy, rzepak

Przeciwutleniacze np. witaminy C i E – stanowią ochronę naszego mózgu, wspomagając proces zapamiętywania oraz umiejętność prawidłowego rozumowania. Źródłem tych substancji są różnorodne warzywa i owoce: pomidory, brokuły, marchew, szpinak, pomarańcze, truskawki, porzeczki, jabłka, papryka, natka pietruszki, ale również jaja, orzechy, świeże zioła.

Aminokwasy – wpływają na sprawność intelektualną, szczególnie istotne są aminokwasy egzogenne, których organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować, dlatego powinny być dostarczone z pożywieniem. Najlepszym źródłem tych aminokwasów są produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, wędliny, produkty mleczne np. jogurty.

Kwasy omega-3 – wchodzą w skład tkanek budujących mózg, pomagają zachować sprawność umysłową. Główne źródło tych kwasów to przede wszystkim ryby morskie: łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, sardynki. 

Cynk – wpływa na aktywację wielu enzymów, bierze udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Występuje w chudym mięsie, rybach, drobiu, pieczywie pełnoziarnistym oraz kaszach.

Selen – pełni wiele funkcji w organizmie m.in. ma wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni serce przed działaniem wolnych rodników, pomaga walczyć z przemęczeniem i nadmierną nerwowością. Znajdziemy go głównie w produktach zbożowych, mięsie, jajach, produktach mlecznych i rybach.

Stosując się do powyższych zasad z pewnością łatwiej będzie przejść przez trudny czas przygotowywania do licznych zaliczeń i egzaminów. 

Powodzenia!"








2013-01-30 ,