Znajdź pracę SZYBCIEJ!

Zarejestruj się
w logo
i otrzymaj
darmowy e-book!

DARMOWY E-BOOK!

book

Zostań młodym profesjonalistą!

Zdobądź pracę swoich marzeń!

ZAREJESTRUJ SIĘ

sonda

Pytanie do eksperta: jak i gdzie szukać pracy po mikrobiologii i kierunkach pokrewnych?

http://youngpro.pl/uploads/artykuly/artykul_f1a79099436181566.jpg
Pytanie do eksperta: jak i gdzie szukać pracy po mikrobiologii i kierunkach pokrewnych?

Setki mikrobiologów, biotechnologów i chemików opuszczają co roku mury polskich uczelni. Wykształcenie determinuje charakter ich przyszłej pracy – większość zasila laboratoria firm i instytutów badawczych. Wąska specjalizacja i wąska branża. Jak sobie ułatwić pierwsze kroki w tej niełatwej specjalizacji? Gdzie i jak szukać pracy "w swoim zawodzie"?

O odpowiedź poprosiliśmy Agatę Prandzioch, Specjalistkę ds. Zasobów Ludzkich w Nutricia Zakłady Produkcyjne. Słusznie przypuszczaliśmy, że producent żywności dla niemowląt na bazie mleka potrzebuje sztabu laborantów, kontrolerów jakości i specjalistów w dziale R&D.

Pytanie dotyczące ścieżki zawodowej studentów i absolwentów mikrobiologii, biotechnologii i kierunków pokrewnych jest zarazem świetną okazją by dowiedzieć się co oferuje dla nich ten ceniony pracodawca, a także czego wymaga od potencjalnych pracowników.


Quote

Agata Prandzioch, Specjalista ds. Zasobów Ludzkich w NUTRICIA ZP Opole

Studenci, czy też absolwenci mikrobiologii swoją karierę rozwijać mogą np. w zakładach przemysłowych, przede wszystkim tych z branży spożywczej. Z takim wykształceniem pracować można  jako laborant, mikrobiolog, specjalista ds. jakości, czy inspektor kontroli dostaw. Możliwości jest naprawdę dużo.

W Nutricia Zakłady Produkcyjne dział jakości jest jednym z filarów firmy i jest bardzo rozbudowany. Mamy trzy laboratoria: mikrobiologiczne, badań fizyko-chemicznych oraz materiałów surowcowych. Poza tym specjaliści ds. jakości pracują bezpośrednio przy wydziałach produkcyjnych zajmując się obszarem higieny, wyjaśnianiem zgłoszeń z rynku oraz wdrażaniem systemów jakościowych.

Podstawowym celem naszych działań jest zapewnienie, iż dopuszczone do obrotu produkty przez nas wytwarzane spełniają wymagania obowiązujących specyfikacji, wymagań DANONE Baby Nutrition i aktualnych regulacji prawnych. Osiągamy to poprzez określanie obowiązujących standardów wytwarzania  i kontrolę ich realizacji oraz kontrolę wyrobu na wszystkich etapach produkcji, od surowców do produktów gotowych.

Do obszaru jakości poszukujemy osób z wykształceniem mikrobiologicznym, ale też chemicznym, po biotechnologii, technologii żywienia, towaroznawstwie i pokrewnych. Od osób aplikujących na stanowiska specjalistów i wyższe, poza wykształceniem kierunkowym  wymagamy doświadczenia w obszarze produkcji, znajomości systemów zarządzania jakością, zdolności analitycznych oraz znajomości języka angielskiego. Jeśli dane stanowisko wiąże się z dodatkowymi specyficznymi umiejętnościami zamieszczamy taką informację w ogłoszeniu rekrutacyjnym.

Niezależnie od działu, do którego rekrutujemy niezmiernie ważna jest dla nas osobowość kandydata. Inicjatywa, motywacja, entuzjazm i otwartość na innych dużo dla nas znaczą. Szukamy ludzi elastycznych, zorientowanych na rozwój i osiąganie wybitnych wyników, ale też i pracę zespołową, dzielących się wiedzą, będących dla nas inspiracją do „sięgania wyżej i dalej”. Dowodem na to mogą być wyniki osiągnięte u poprzedniego pracodawcy czy udział w konkursach wiedzy, działalność w kołach naukowych, a nawet organizacja konferencji tematycznych.



Chcesz dowiedzieć się więcej o rynku pracy, rozwoju zawodowym, wymaganiom stawianym przez pracodawców? Prześlij swoje pytanie na adres mailowy kontakt@youngpro.pl.





2012-04-23 ,